Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2014 10:45 - Как да почистим дрехите?
Автор: iliapi Категория: Технологии   
Прочетен: 856 Коментари: 0 Гласове:
1



Всяка дреха и материя има своите специфични нужди. Ако се грижим добре за тях, те ще останат красиви за по-дълго време. Сп. Активни потребители предлага в този брой няколко съвета, с които ще удължим живота на дрехите. 

Няколко основни правила

1. Дрехите винаги се разделят по цвят и при възможност по материя преди да се сложат в пералнята.
2. Пералнята машина не се препълва, за да може изпирането да е по-качествено. Пералнята не бива да се спира преди цикълът на работа да е завършил.
3. Силно замърсени части на дрехи като ръкави и яки могат да се третират с почистващ препарат преди да се сложат в пералнята.
4. На повечето дрехи пише при колко градуса е подходящо да се перат. Има материи и цветове, които не биха издържали на силна температура при пране.

Почистване на различни материи

1. Памук
Ярките цветове не се избелват. Избелват се само оцветените фабрично в бяло изделия. Мазнините може да премахваме с препарати преди изпиране. Дрехите могат да се накисват, но се перат на температура до 60 градуса. Те могат да се напръскат леко с вода и да се гладят на висока температура.   
2. Лен
Ленът не се избелва с хлор. Препоръчва се да се избелват с препарати, в които има сода. Прането на лена може да става в пералня, но не на силни програми. Глади се на висока температура.
3. Полиестер
Важно е да се знае, че тази материя не се избелва и не се глади на висока температура. В пералня се пере на деликатна програма. 
4. Коприна
Коприната не се излага на слънце и при ръчно пране не бива да се търка. Тази тъкан не се избелва. Препоръчва се химическо чистене, но леките замърсявания могат да се отстраняват само с чиста вода. Температурата на пране не трябва да е над 40 градуса, а изплакването става с хладка вода. Коприната се глади през влажна тъкан на ниска температура. 
5. Вълна
Дрехите не трябва да се киснат дълго във вода и да се сушат вертикално. Изстискват се леко. Максималната температура при пране е 30 градуса. Плакненето става само със студена вода. Добре е да съхраняване вълнените дрехи с препарати против молци.
6. Синтетика и изкуствени материи
Етикетът на тези дрехи посочва при каква температура и как се перат. Гладенето става на ниска температура. Те не се избелват и не се изстискват силно.  
7. Полиамид
Полиамидът се пере на деликатна програма до максимум 40 градуса и се глади на ниска температура. Тази метерия също не търпи избелване.

Премахване на петна

1. Шоколад
Петна от шоколад върху вълна и коприна се перат с вода и амоняк и се изплакват с хладка вода. Памукът може да се избели с белина.
2. Кафе
Петно върху вълна може да се залее с газирана вода. Ако е упорито, се третира първо с глицерин, после с амоняк и вода. При коприната се използва отново газирана вода и се изсушава със сешоар. Петното върху памук излиза с амоняк, а върху лен и велур с газирана вода. 
3. Козметика
Петно върху коприна се търка с влажна четка и се пере с хладка вода и перилен препарат. Вълна и памук може да се третира с трихлоретилен.
4. Лак за нокти
Независимо от тъканта подлагаме под петното абсорбираща хартия и слагаме малко лакочистител без мазнини, с кръгови движения търкаме през хартията, докато петното изчезне.
5. Вино
Важно е да го премахнем, докато петното е прясно. Материята се третира със сол и лимон, след което се изпира.
6. Трева
Коприната се пере с хладка вода и оцет. При вълната може да се използва разтвор от топла вода, спирт и амоняк в пропорция 3-2-1. След това се изпира с вода и оцет.  
7. Парфюм
Чисти се с тампон с няколко капки вода с пероксид и се пере със студена вода и оцет.

Тази статия е взета от http://aktivnipotrebiteli.bg/статия/550/Как-да-почистим-дрехите




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliapi
Категория: Технологии
Прочетен: 65974
Постинги: 28
Коментари: 6
Гласове: 3
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930